Wat is een escape room?

Een escape room is simpel gezegd een kamer waarin u met een groep wordt opgesloten en waaruit u, binnen bepaalde tijd, kunt ontsnappen. Dat klinkt als een onmogelijke opgaven. Echter is het geen gevangenis, maar een spel. Dit betekent dat er in de kamer verschillende ‘clues’ verborgen zijn die u kunt opsporen om zo tot een ontsnapping te komen. De ‘clues’ zijn raadsels of puzzels, waarmee u kastjes, deuren en bakjes open kunt maken. Daarin vindt u opnieuw ‘clues’ om uiteindelijk de laatste deur te kunnen openen.

De puzzels en raadsels zijn verschillend qua moeilijkheid en thema. Zo kan een puzzel een som zijn die je op moet lossen of een raadsel waaruit je een bepaald woord moet vinden. Het gaat bij een escape room om het zoeken van verbanden tussen de dingen die je aantreft in de kamer. Hierbij is samenwerken met je groep ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat je taken kunt verdelen, maar ook omdat je elkaars talenten kunt inzetten. Zo kan iemand in je groep goed zijn met cijfers en de ander weer goed zijn met woorden. Als je ieders sterke kanten kunt benutten, kun je binnen een mooie tijd ontsnappen uit de escape room.

Het spel

In feiten is een escape room een levend bordspel of een levende videogame. Vanaf het moment dat je wordt opgesloten in de kamer begint het spel. Nu moet je gaan zoeken naar de eerdergenoemde ‘clues’. Deze kunnen zich overal schuilhouden. Zo kunnen de schilderijen in de kamer iets met elkaar te maken hebben of het schaakspel wat op tafel staat kan een hint bevatten naar de vindplaats van een sleutel. Je moet maar zo denken; de kamer is ingericht door de makers van het spel, dus alles in de kamer staat of hangt er niet voor niets. Het kan best even duren voordat u door hebt waar u mee moet beginnen. U moet natuurlijk even wat inzicht krijgen in hoe de kamer u kan helpen met uw ontsnapping. Op het moment dat het spel begint, begint ook te tijd te lopen. Vaak krijg je een uur de tijd om uit een kamer te ontsnappen. Het is natuurlijk de bedoeling om zo snel mogelijk te ontsnappen. Dit zorgt natuurlijk voor wat extra druk, wat het spel dan ook weer leuker maakt.

Thema en verhaal

Escape rooms hebben altijd een thema en een verhaal. Dit is de leidraad voor het spel. Zo kan u bijvoorbeeld een laboratorium binnen komen van een gekke professor. Alle attributen in de kamer zijn dan aangepast aan dit thema. Zo ook de puzzels en de raadsels. Dit kan helpend zijn om verbanden te leggen tussen de verschillende ‘clues’. Ooit is het verhaal juist heel belangrijk en bent u onderdeel van het verhaal. In onze Moordkamer bijvoorbeeld, bent u een soort rechercheur die moet uitvinden wie verantwoordelijk is voor de gruwelijkheden die in deze kamer zijn gebeurd. U kunt als een echter detective te werk gaan om hierachter te komen. Dit is leuk voor de ervaring, maar ook helpend om uit de kamer te ontsnappen en om beter verbanden te kunnen leggen.

Als het niet lukt?

Het kan voorkomen dat u, met u groep, een bepaalde puzzel niet opgelost krijgt. Dit zou betekenen dat u niet uit de kamer kunt ontsnappen. In veel escape rooms kunt u dan om een hint vragen aan de spelleider. In ESCAPEROOM Hotel Hagelhof mag u zoveel hints vragen als u wilt. Dit kost u geen tijd of punten. In andere escape rooms kan dit wel het geval zijn. Daarmee proberen ze u uit te dagen om zo weinig mogelijk hints te vragen. Onze escape room vindt het belangrijk dat u veel spelplezier ervaart. Daarom willen wij u de mogelijkheid bieden om als u echt vastloopt, u te helpen, zodat u weer door kan met de volgende puzzel.

Als de tijd om is, is het spel afgelopen. In onze escape room komt er dan iemand van het hotelpersoneel de kamer binnen om u uit te leggen hoe u er wel uit had kunnen komen. Zo krijgt u toch alle puzzels mee en kunt u weer wat leren voor een volgende escape room ervaring.

De spelregels

Een escape room is een spel en heeft dus ook spelregels. Er zijn regels die voor iedere escape room gelden, maar er zijn natuurlijk ook regels die per escape room verschillend zijn. Voor die regels is het verstandig de websites te raadplegen. Bijna alle escape rooms hebben een website waarop hun persoonlijke regels vermeld staan. Door hier te klikken komt u bij de huisregels van onze escape room.

Over het algemeen is een escape room een spel waarbij het gaat om samenwerken. U moet dus iedereen uit uw groep de kans geven om de puzzels op te lossen. Niet iedereen heeft hetzelfde inzicht, dus het is belangrijk dat u niet boos wordt op elkaar als iemand iets niet lukt, het is uiteindelijk maar ‘een spelletje’.

Voor aanvang van het spel wordt u vaak uitgelegd hoe u om hints moet vragen en waar u rekening mee moet houden tijdens het spel. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt. In sommige escape rooms mag u bijvoorbeeld het behang van de muren trekken. Dit wordt niet bij iedere escape room gewaardeerd. In onze escape rooms zijn bijvoorbeeld attributen aanwezig voor de brandveiligheid. Hier mag u niet aanzitten, mits er zich een noodsituatie voordoet. Dit wordt u vertelt voor aanvang van het spel en dit moet u te harten nemen.

U mag best balen als het niet lukt om uit een escape room te ontsnappen. Echter moet u dit niet uiten tegen het werkzame personeel van de desbetreffende escape room. In de meest gevallen zijn de spellen, puzzels en raadsels getest. Het kan zijn dat u een slotje niet open hebt gekregen, maar dat wil niet zeggen dat de escape room niet deugd. Bovendien is het personeel vaak niet degene die het spel ontworpen heeft en heeft het dus totaal geen zin om u ongenoegen tegen hen te uiten. Tips en adviezen zijn natuurlijk altijd welkom, maar geef dit op een normale manier aan en het liefst tegen de juiste personen.

Informatie

Dit is een algemene beschrijving van hoe een escape room werkt. Mocht u specifieke vragen hebben kunt u te allen tijde contact opnemen met escape rooms om die vragen te stellen. Wij verschaffen u graag informatie, vooral als het u eerste keer is. Geef dit ook gerust aan als u bij ons gereserveerd heeft, dan kunnen wij u zelfs nog voor het spel van de nodige informatie voorzien. U kunt ons altijd mailen en bellen met vragen, voor onze contactgegevens kunt u hier klikken.